5 Simple Techniques For solunum yetmezliği nedir

Wiki Article

Tıbbi teşhis ve tedavi kapsamında alınan sağlık hizmetlerinin faturalarının arşivlenmesi ve imha edilmesi amacıyla anlaşmalı olunan arşiv şirketlerine, tıbbi teşhis ve tedavi kapsamına ilişkin giderleri ödeyen anlaşmalı kurum ve kuruluşlara ve/veya iş ortaklarına aktarılmasına;

Obstrüktif Akciğer Hastalıkları: KOAH ve astım gibi rahatsızlıklar hava akışını engelleyerek solunum yetmezliğine yol açabilir.

Kan gazı analizinde kanda bulunan oksijen ve karbon dioksit miktarının yanı sıra asit-baz dengesine (asitlik seviyesi) bakılmaktadır.

Genel olarak, akciğerler solunum yetmezliğinden etkilenen birincil organlardır. Bununla birlikte, durumun ciddiyeti ve ilerlemesi, altta yatan nedene ve bireysel koşullara bağlıdır ve diğer organlar da etkilenebilir.

Altta yatan nedene yönelik tedavi: Solunum yetmezliğine neden olan durumun tedavisinin sağlanmasıdır.

Akciğerlerin yeteri kadar oksijen alamaması ya da karbondioksiti dışarı verememesi durumuna solunum yetmezliği denmektedir. Kanda biriken karbondioksit, vücut sıvılarını daha asidik bir hale getirdiğinden dolayı solunum yetmezliğine solunumsal asidoz da denilebilmektedir.

Beraberinde hava yolu tıkanıklıklarını azaltacak ilaçlar kullanılarak solunum daha kolay bir hale getirilmektedir.

Ayrıca solunum yetmezliğinden ilk önce etkilenen organ hangisidir çOkay ileri düzeydeki hastalara mekanik ventilasyon yapılabilmekte, ağızdan ya da gırtlaktan girilip tüp takılarak solunumun devam etmesi sağlanabilmektedir.

Larinx: Sesin oluşumunu sağlayan ses tellerini barındıran bu yapı, havanın trakeaya solunum yetmezliği geçişini kontrol eder.

sınıflandırma bu olmakla beraber burada öğrenim kolaylığı açısından SY suggestion I ve II olarak

Her iki durumun bir arada yaşanması mümkündür ancak yalnızca bir tanesinin olması bile kişide ciddi sağlık sorunlarını meydana getirmekte, hayati tehlike oluşturmaktadır.

Solunum gazı analizi: Bu examination, kanınızdaki oksijen ve karbondioksit solunum yetmezliğinden ilk önce etkilenen organ hangisidir seviyelerini doğrudan ölçerek solunum yetmezliği teşhisine gardenımcı olabilir.

    Antikolinerjik ilaçlar (ipratropiyum solunum yetmezliği bromid); bronş duvarındaki düz kasları etkileyerek bronkodilatasyon sağlarlar. İpratropiyum bromidin etkisi twenty dakikada başlar, 60 dakikada en üst düzeye ulaşır ve dört saat etkili olur.

Kalp hastalıkları: Kalp yetmezliği, kalp krizi veya kalp kapakçık hastalığı gibi kalp hastalıkları solunum yetmezliğine neden olabilir. Kalp hastalıkları kanın akciğerlerden kalbe dönmesini ve daha sonra vücuda pompalanmasını engelleyerek solunum yetmezliğine neden olabilir.

Report this wiki page